Jag har länge varit intresserad av smink. Som barn brukade jag och mamma dela på hennes smink,  men jag fick endast använda ögonskuggor, läppglans och mascara. Jag köpte min första foundation när jag var 13 år gammal och jag minns exakt vilken det var också, Maybelline fit me i den mörkaste färgen som fanns i H&M´s butiker. Jag var så stolt över det inköpet och använde den dagligen fast 13-åriga jag inte hade något i ansiktet att täcka!  Jag insåg inte problematiken med att jag använde de mörkaste foundationen och ändå såg grå ut i ansiktet.

När jag kollar tillbaka på den tiden skulle jag nästan ha önskat att jag skippade den
fasen helt.

Jag kände mig aldrig lika fin som mina andra vänner och trodde att sminket skulle hjälpa mig. Men ju äldre jag blev desto mer insåg jag att sminket jag hade i min sminkväska var helt värdelöst. Så jag sparade ihop en summa pengar för att kunna köpa min första MAC foundation. Jag hade skaffat mig mer erfarenhet inom colour match och jag minns att jag var jätte nervös! Allt jag ville ha var en bas som matchade mig och inte syntes så mycket. Trots att jag hade kollat på en massa Youtubeklipp innan, för att kunna gissa till mig rätt, frågade jag ändå efter hjälp av en MAC girl. Vi fick hjälp av en svensk tjej och där kände jag att, hon kommer ge mig helt fel färg.. Jag satte mig ner och hon började testa ut färger. När hon var klar, var jag i chock och kände en sådan glädje. Hon hade hittat min perfect match! Efter det var det bara henne jag litade på och jag lärde mig att inte ha fördomar om olika makeup artister.

I gymnasiet pluggade jag till stylist och där lärde jag mig en massa! Men det som var dåligt var att vi inte hade lektioner i hur man sminkar mörkare hudtoner. Skolan hade ganska dålig utbud på smink för melaninberikade hudtoner. jag vart tvungen att ta med mitt smink hemifrån för att göra det enklare för tjejerna i klassen. Den enstaka lektionen vi hade inom mörkare hudtoner var inte så lärorik för mig alls. Det är jätte viktigt att makeup-skolor fokuserar på mörka hudtoner, så att fler bär på den kunskapen! Även att personalen på arbetsställen som kicks,sephora och Åhléns får någon genomgång i hur man sminkar och matchar rätt när det gäller mörka hudtoner.

När jag jobbade i butik var det så att vissa av mina kollegor frågade mig lite om hur man ska göra, vilket jag tycker va otroligt bra! Hellre att man frågar än att det bara är jag som tar alla melaninkunder. Men nu har makeup industrin kommit så långt! Det finns så mycket möjligheter och dagens unga slipper nästan de problemen jag och många andra hade. Men det är fortfarande lika viktigt att kämpa vidare!

 

<3 / Gästbloggare